fbpx

Убиецът на вируса е бактерицидната лампа. Имаме ли нужда от нея у дома?

Настоящата ситуация в света, не по воля, ни принуждава да проучим по-внимателно всичко, свързано с въпроса за дезинфекцията на помещенията и унищожаването на вируси. Ултравиолетовите лампи придобиват голяма популярност, които доскоро бяха търсени само сред медицински организации и държавни агенции. И сега те се купуват в големи количества за лична употреба. Отново изкуствено създадено вълнение? Или необходима мярка? Нека се опитаме да го разберем и да отговорим на може би основния въпрос: ефективни ли са антимикробните лампи срещу коронавируса?

Как работят бактерицидните лампи?

Принципът на действие на бактерицидните лампи се основава на UV лъчението, което е вредно за микроорганизмите. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи в диапазона на дължината на вълната от 200-300 nm се унищожават ДНК и РНК на 99,9% от вируси, бактерии (различни стафилококи, ентерококи, бацили), гъбички (дрожди, плесени) и други патогени. UV лъчението е вредно за 99,9% от микроорганизмите.

UV лампата убива ли коронавируса?

За да отговорите на този въпрос, е достатъчно да разберете какво е коронавирус. Да си спомним. Коронавирусите са семейство вируси, което включва 40 вида РНК вируси, обединени в две подсемейства, които заразяват хората и животните.

Ефектът от ултравиолетовото лъчение върху коронавируса е, че UV вълните променят РНК веригата на китайски патоген. В структурата му възникват мутации, в резултат на което щамът губи способността си да се прикрепя към тялото на гостоприемника. Въпреки че след кварцирането микроскопичният вирус по същество все още остава в стаята, той вече не може да причини вреда и повърхностите и въздухът в стаята стават безопасни за хората.

Друг сериозен аргумент в полза на бактерицидните лампи е фактът, че тяхната ефективност срещу коронавируса е официално призната от международни центрове по вирусология и биотехнологии. Руският главният специалист по инфекциозни болести в района на Новосибирск, Лариса Позднякова, потвърждава:

„Кварцуването с коронавирус е ефективно, както и при други инфекции – причинителят на болестта умира от излагане на бактерицидно лъчение. В същото време съвременните устройства са безопасни за хората.“

По този начин ултравиолетовата лампа за домашна употреба срещу коронавирус се превръща в отлична превантивна мярка. Но за целите на лечението е безсмислено и вредно да се използва. Ако коронавирусът вече е влязъл в тялото, тогава UV лъчението няма да доведе до смъртта му.

Ефективен ли е кварцирането за повърхностна дезинфекция?

Необходимо е просто наличието на ултравиолетова бактерицидна лампа за да се дезинфекцират помещенията и повърхностите без излишни времеемкост. Достатъчно е да включите устройството в мрежата и да се захванете с бизнеса си, по това време в стаята ще се води активна борба с патогенни организми.

Важно е да се разбере, че само отворените лампи са ефективни при унищожаването на вируси, които са се заселили на повърхността на предметите. Облъчвателите от затворен тип – така наречените рециркулатори, действат изключително във въздуха и следователно не унищожават повечето патогени, присъстващи в помещението (въпреки че са 3-4 пъти по-скъпи от лампите от отворен тип).

И така, имате ли нужда от бактерицидна лампа у дома?

– Да, ако искате да унищожите вируси и патогени във въздуха и от повърхности (подходящи за отворени лампи);

– Да, ако искате да дезинфекцирате дома си със 100% екологичен метод и без използването на химикали;

– Да, ако искате да обработите дрехи, обувки, хранителни стоки, закупени в магазини и други предмети, които са били на открито и на повърхността на които биха могли

– Да, ако искате да предприемете допълнителни мерки за предотвратяване на коронавирусна инфекция;

– Не, ако искате да използвате лампата за лечение на коронавирусна инфекция, която вече е навлязла в човешкото тяло.

– Ако сте отговорили положително на повечето заключения, остава само да решите коя лампа да изберете?