fbpx

Как да изберем правилната UV бактерицидна лампа за офис и дом?

Един от начините за предотвратяване на сезонни заболявания е лечението на помещението с ултравиолетово лъчение. Мнозина са запознати с това, което е бактерицидна лампа, но рядко са се сблъсквали с нея на практика.

В тази статия ще научите как работи дезинфектантната лампа и доколко ефективна е бактерицидната лампа в офиса, у дома и другаде?

Къде и защо се използват бактерицидни лампи?

Бактерицидна или, както се нарича още, антибактериална лампа е осветително устройство. Това е стъклена запечатана тръба, пълна с живачни пари, която излъчва ултравиолетова светлина, когато осветителното тяло е свързано към мрежата.

Благодарение на действието на UV лъчите лампата унищожава патогенни бактерии (стафилококи, ентерококи, бацили), вируси, гъбички и плесени. Бактерицидните лампи са наистина ефективни при дезинфекция на помещения.

Техният дезинфекционен ефект се основава на факта, че ултравиолетовите вълни с малък обсег разрушават ДНК на патогените.

Бактерицидните лампи се използват широко в лечебни заведения, предучилищни организации и училища, в предприятия, заведения за обществено хранене, както и в офиси и домове.

Устройството и принципът на действие на лампата

Въпреки факта, че UV лампата има опростен дизайн, тя доказа своята функционалност. Много хора се чудят как работи антибактериалната лампа?

Бактерицидната лампа включва няколко функционални елемента:

– колба, изработена от трайно увиолово стъкло;
– крайни капачки;
– електроди;
– вентилатор.

За дезинфекция с UV лампа основното е редовността на експозицията. Експертите подчертават следните предимства на използването на бактерицидна лампа:

– убива повечето патогенни микроорганизми;
– филтрира въздуха от алергични патогени и прахови частици;
– предотвратява развитието на редица заболявания като рахит, ARVI;
– помага при лечението на дерматологични, ставни и дихателни нарушения, благодарение на което се използва в медицината и козметологията.

Видове бактерицидни лампи

Най-простата класификация на дезинфектантите ги разделя според формата и начина на инсталиране. Има стена, под, маса, таван. Те се различават само по размер и опция за монтаж.

Също така, бактерицидните лампи се отличават със своя ефект. Има две големи групи: озон (с помощта на който помещенията са кварцизирани) и без озон. Първата група устройства не само излъчва ултравиолетова светлина, но също така произвежда озониране на пространството. Те трябва да се използват с повишено внимание и в отсъствие на хора.

Втората категория лампи са без озон или бактерицидни. Те са безопасни и гъвкави устройства. След дезинфекция на помещението с такова устройство не е необходимо проветряване. Разграничаване между ксенонови и амалгамни лампи. Те използват пари от различни вещества: в първата – ксенон, във втората – живак. Лампите за амалгама се считат за едни от най-трайните бактерицидни лампи.

Устройствата са от затворен и отворен тип. Изложените лампи покриват цялото пространство, разпръсквайки UV лъчи по всички повърхности. По този начин този тип устройства унищожават повечето патогени.

Затворени лампи или рециркулатори пропускат въздуха през себе си и го обеззаразяват. Той не премахва микроорганизмите от повърхностите, но ефективно почиства въздуха. В онлайн магазина UVClamp.bg можете да намерите бактерицидни лампи. Те дезинфекцират въздух, вода и повърхности. При спазване на гаранционния срок лампата се обслужва от UVClamp.bg.