fbpx

Как работи UVC дезинфекцията?

Продължителното UVC облъчване елиминира бактериите и вирусите


Какво е UVC лъчението?

Не е тайна, че един от начините за разпространение на инфекциозни болести е въздухът.
Проблемът с дезинфекцията на въздуха може да бъде решен чрез ултравиолетови лампи, които излъчват къса ултравиолетова светлина с пик от 253,7 nm. Думата „облъчвател“ означава корпус за бактерицидни лампи.Бактерицидна или, както се нарича още, антибактериална лампа е осветително устройство. Това е стъклена запечатана тръба, пълна с живачни пари, която излъчва ултравиолетова светлина, когато осветителното тяло е свързано към мрежата.

Благодарение на действието на UV лъчите лампата унищожава патогенни бактерии (стафилококи, ентерококи, бацили), вируси, гъбички и плесени. Бактерицидните лампи са наистина ефективни при дезинфекция на помещения. Техният дезинфекционен ефект се основава на факта, че ултравиолетовите вълни с малък обсег разрушават ДНК на патогените.

virus

Бактерицидни лампи – за какво се употребяват?

Бактерицидните лампи се използват широко в лечебни заведения, предучилищни организации и училища, в предприятия, заведения за обществено хранене, както и в офиси и домове.

Експертите подчертават следните предимства на използването на бактерицидна лампа:

– убива повечето патогенни микроорганизми;
– филтрира въздуха от алергични патогени и прахови частици;
– предотвратява развитието на редица заболявания като рахит, ARVI;
– помага при лечението на дерматологични, ставни и дихателни нарушения, благодарение на което се използва в медицината и козметологията.